Veehouderij Meyenhorst

In Maarsbergen, aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug, ligt de boerderij van Sjaak Ruitenburg. Hij houdt zo’n 40 Blaarkoppen en 100 Zwartblessen, die naast natuurbegrazing zorgen voor heerlijke producten die op zaterdagen verkrijgbaar zijn in de boerderijwinkel.

 

Opgegroeid tussen de koeien

De liefde voor de Blaarkop gaat terug in de familie geschiedenis van Sjaak. De broer van zijn vader had vroeger Blaarkoppen en ook zijn vader zelf was actief in de fokkerij en melkveehouderij. De passie voor Oudnederlandse rassen zat er dus al vroeg in, en een aantal jaar geleden heeft Sjaak de veestapel overgenomen. Inmiddels is de kudde behoorlijk in grootte toegenomen, is hij overgestapt van melk naar vlees productie en wordt het vlees op eigen erf verkocht.

 

Van boer naar consument

Voor Sjaak staat transparantie en eerlijkheid over de producten en het houden van de dieren voorop. “Het is belangrijk dat het verhaal klopt”, aldus Sjaak. Door op kleine schaal dieren te houden en de producten direct aan de consument te verkopen is er ruimte om dit verhaal te vertellen. De Blaarkoppen en Zwartblessen passen goed in dit plaatje, niet alleen vanwege hun bijzondere uiterlijk en uitstekende producten, maar ook vanwege hun historische en culturele verbondenheid met Nederland. Het behouden van de Oudhollandse rassen is belangrijk voor Sjaak, en het sluit goed aan bij de consument die wat anders wil dan de producten in een supermarkt.

 

Uniek in de regio

De Blaarkop is een mooie en sterke koe, die makkelijk te houden is. De Zwartbles staat ook bekend als sterk ras met weinig ‘gebreken’. Het ras lijkt qua tekening zelfs een beetje op de Blaarkop, een mooi zeldzaam duo dus! 

Een deel van de Blaarkoppen van Sjaak graast in natuurgebieden, en trekken heel wat bekijks. Er wordt in de omgeving vooral veel vleesvee gehouden, deze ‘koe in chaquet’ springt daarom extra in het oog. Er staan informatiebordjes zodat mensen weten wat er zo bijzonder is aan deze koe, en waar het vlees verkrijgbaar is. Zo kun je alvast even inspecteren wat er misschien later op je bord ligt… 

Openingstijden

Sjaak
Andersteinweg 3, Maarsbergen  

De winkel is iedere zaterdag geopend van 9-12
Meer informatie vind je hier