Sophiahoeve

Een lange geschiedenis

400 jaar geleden is het allemaal begonnen aan de Warmerdam, de dam tussen Warmond en Sassenheim. Cornelis Janszoon maakte kaas en boter. In die tijd werd de boter verkocht aan de rijkere families, tot in Engeland en Frankrijk aan toe. Van de magere melk die overbleef werden de kalveren gevoerd, en kaas gemaakt. De kazen gingen naar de Leidse en Delftse kaasmarkt, waar ze werden opgekocht voor de VOC schepen. Magere kaas heeft namelijk een laag vetgehalte, waardoor de kazen bij warmer weer niet smelten.

 

Leidse kaas maak je met Blaarkoppenmelk

13 generaties verder wordt er nog steeds boter en kaas gemaakt in Warmond, door Theo Warmerdam met Blaarkoppenmelk. De Blaarkoppen zijn al meer dan twee eeuwen in de familie, zijn overgrootopa had ze ook al. Hoewel de Blaarkop niet zoveel melk geeft als modernere koeienrassen, is een gevleugelde uitspraak van Theo: "Niet het vele is goed, maar het goede is veel". De melksamenstelling is perfect voor de traditionele Leidse kaas, daarnaast zijn de koeien heel handzaam, hebben ze een goede vruchtbaarheid en zijn het simpelweg sterke koeien.

 

Vernieuwing door traditie

Inmiddels is er een gloednieuwe stal gebouwd. In het beschermde gebied waar de Sophiahoeve staat, is dat opvallend te noemen. Maar door het kleinschalige karakter en de traditionele Blaarkoppen, was een vergunning geen probleem. Inmiddels worden er zo'n 50 kazen per week gemaakt, met kazen tussen de 10 en 11 Kg.

 

Openingstijden

Markt, Warmond aan de Gemeentehaven iedere zaterdag van 8:00u - 13:30u

Geen vaste openingstijden, maar als er iemand thuis is kunt u aan huis kopen.

Contact sophiahoeve@hetnet.nl

Website www.desophiahoeve.nl