Schaapskooi Ottoland

'Recreëren in een unieke omgeving'. Dat is het motto van Cocky en Huug Hagoort en in het najaar van 2010 openden zijn hun Schaapskooi Ottoland. Dit multifuncitonele centrum in het waterrijke polderlandschap van de Alblasserwaard ligt aan de A, een soort gracht in het veenweidegebied. Vroeger maakten boeren gebruik van dit soort waterwegen om per boot hun weilanden te bereiken. 

 

Duurzaam

In de kooi wordt energieneutraal gewerkt. Er zijn zonnepanelen, zoveel mogelijk materialen worden hergebruikt en bouwmaterialen komen zoveel mogelijk uit de omgeving. Zo is het riet op het dak afkomstig van de rietvelden rondom de Kinderdijk!

 

Schapen in de kooi

Huug is herder van een kudde van 500 Schoonebeeker schapen. Van december tot en met maart staan de schapen binnen om af te lammeren. De rest van het jaar wordt de schaapskooi gebruikt voor tentoonstellingen zoals 'Kunst in de Kooi'. 

 

Leren op zolder

Maar er gebeurt meer in de kooi! In de ruimten naast het schapenverblijf is een bezoekerscentrum en een educatiezolder. Huug en Cocky vinden educatie over de natuur en het inzetten van zeldzame rassen bij natuurbeheer heel belangrijk. Vooral toen ze ontdekten dat de jeugd steeds verder van de natuur af kwam te staan, besloten ze de zolder in te zetten voor onderwijs met name aan kinderen van de basisschool. Een tot de verbeelding sprekende ruimte: door de glazen wand heb je een prachtig uitzicht op de schapen. En hoe leer je meer dan door het letterlijk onder je neus te zien gebeuren?

 

Dag en nacht recreëren

Beneden is de ontvangstruimte met een klein winkeltje waar allerlei producten uit de streek worden verkocht. Ook producten van zeldzame rassen horen hier natuurlijk bij, zoals schapenkaas van melkschapen. Van kaasplanken is een aankondigingsbord gemaakt, waarop je kunt zien wat er allemaal te doen is en welke speciale producten er die week te koop zijn. Vanaf de bezoekersruimte starten verschillende wandel- en fietsroutes om door de omgeving te struinen. Daarna kun je even bijkomen in de theetuin in de appelboomgaard. En wat te denken om na een lange en actieve dag te blijven slapen? Tussen de kooi en de boerderij kun je logeren in de Bed&Breakfast.

 

Het bruist in Ottoland. Of zoals Cocky en Huug het zeggen: recreëren en leren, een beetje terug in de tijd in een nieuwe omgeving.

 

 

Openingstijden

Dinsdag tot en met zondag van 11:00 tot 17:00.

Contact 0184-642293

Website www.schaapskooiottoland.nl