Ouwendorperhoeve

De Grote Verbouwing

Adriaan Antonis en Nelleke Meersma vonden in 2004 een 140 jaar oud boerderijtje in vervallen staat. Hun droom was om dieren bij huis te houden en deze boerderij kon die wens in vervulling laten gaan. De oude stal die in oorspronkelijke staat is teruggebracht, is niet al te groot en in combinatie met de glooiende weides ideaal voor het houden van schapen. Met enige invloed van de SZH werd gekozen voor het melkschaap en via Piet Vellema werden 10 drachtige ooien aangeschaft. Het eerste jaar hebben de schapen alleen gelammerd en werd het oude bakhuisje gerenoveerd en ingericht als kaasmakerij. Ook de stal werd gerenoveerd waarin een klein melkstalletje werd geplaatst. Het tweede jaar werden 10 schapen gemolken en kaas gemaakt. Via het internet werd het melken en kaasmaken eigen gemaakt en ook de schapen moesten wennen, maar al doende leert men. Nelleke: “Het is net als met koken, je moet het in de vingers krijgen”.

 

Wei voor de varkens

Zo werd ook ontdekt dat de VWA voorschrijft dat de wei, een afvalproduct bij het kaasmaken, een bestemming moest hebben. Wei is een hoogwaardig product en bevat veel suikers, vetten en eiwit. Vroeger werd de wei gevoerd aan de varkens, dus voor Adriaan en Nelleke werd het al snel duidelijk: er moesten varkens komen, het liefst van een oud Nederlands ras. Zo kwam de Bonte Bentheimer op hun pad, de zusjes Juffrouw Nel en Juffrouw Netje mochten de Ouwendorperhoeve betreden. Helaas werd Juffrouw Nel na een half jaar door de bliksem getroffen. Varkens zijn zeer sociale dieren en Juffrouw Netje geraakte in de rouw. Een nieuwe big mocht haar opvrolijken: Juffrouw Agaat. In 2007 werden de eerste biggen van Juffrouw Netje geboren: 4 beertjes en 3 zeugen. Twee zussen werden verkocht, één mocht er blijven.

 

Het Berenbos

De beren waren leidend voorwerp in een nieuw project: het Berenbos. Varkens zijn van oorsprong bosdieren en Bonte Bentheimers wroeten graag, vaak en veel. Met hun dikke huid en stukke haar zijn ze erg goed bestand tegen het Nederlandse weer. Dat maakt ze zeer geschikt voor natuurbeheer: tussen de bomen ploegen ze de grond om, zodat daar weer zuurstof en ruimte vrijkomt. Met gericht bosbeheer ontstaat zo een gebalanceerd en divers ecosysteem.

Openingstijden

Vrijdag 13:00u tot 17:00u

Zaterdag 11:00u - 15:00u

Contact info@ouwendorperhoeve.nl

Website www.ouwendorperhoeve.nl