Kaasboerderij Langelaan

Hermien en Henk Langelaan houden 40 Blaarkopkoeien in Blesdijke. Ze komen beiden uit een boerenfamilie, Henk is opgegroeid op een melkveebedrijf, en de ouders van Hermien hadden een varkenshouderij. In 1999 is de familie Langelaan overgeschakeld van een gangbaar melkveebedrijf naar een biologische melkveehouderij met Blaarkoppen. De Blaarkop past uitsteking bij de nieuwe bedrijfsvoering. Ze kunnen presteren onder eenvoudige omstandigheden, zijn sterker en duurzamer. “Ze kunnen veel met weinig”, aldus Henk. Daarnaast hebben ze ook nog eens een mooi en opvallend uiterlijk!

 

Henk en Hermien vinden het belangrijk het bedrijf te runnen op zo eenvoudig mogelijke wijze. Zonder kunstmest, zonder bestrijdingsmiddelen,  en met voer uit eigen omgeving. Op 3 hectare land wordt daarom graan verbouwd. Het stro gaat in de boxen in de stal, en er wordt graan geplet voor het voer. Henk en Hermien drogen zelf grasbrok en de koeien die het nodig hebben worden hiermee bijgevoerd omdat er veel mineralen inzitten. 

 

Henk melkt twee keer per dag, Als de koeien gemolken moeten worden, worden ze opgehaald met de quad. Want soms staan ze aan het eind van de 46 hectare land en hebben ze een kleine aanmoediging nodig om naar de melkstal te komen. Hermien maakt drie keer per week biologische boerenkaas, zo’n 200 kilo per week. De kaas wordt op zaterdagen verkocht in de boerderijwinkel door de kinderen. 

 

Naast de koeien lopen er geiten, konijnen en kippen op het erf, is er een moestuin en een boomgaard met oude appelrassen. Een mooie plek in Friesland om bijzondere kaas te halen!

 

Openingstijden

Zaterdagen van 09.00-16.00

 

Kaasboerderij Langelaan
Markeweg 138
8398 GS Blesdijke
0561-452154, hlangelaan@hotmail.com