Herders van Balloo

Terug naar toen

Drentse heideschapen waren bijna uitgestorven. De Herders van Balloo zijn 30 jaar geleden weer begonnen met het terugfokken van het oude type Drents heideschaap. Een kleine kudde uit Ruinen was de basis, inmiddels is de kudde uitgegroeid tot ongeveer 780 dieren. Ze zijn ideaal voor de schrale heidevelden van Balloo. Het is zelfs de enige manier om het unieke heidelandschap te beheren: zoals het vroeger was, dus ook met schapen van vroeger.

 

Vrijheid blijheid

Het Drents heideschaap is een karakterschaap. Behendig, kwik, levendig en vrolijk. Als de Balloose schaapskudde ’s ochtends uit de schaapskooi komt, dartelen de schapen het eerste kwartier als jonge lammetjes in het rond voordat ze gaan eten. Ze maken gekke sprongen en doen zelfs halve salto’s in de lucht! Aan het einde van de dag, als ze vol zitten van het eten, verzamelen ze weer als één kudde en gaan ze met de Nederlandse landgeit Doerak voorop weer naar huis.

 

Marianne Duinkerken

Ter ere van het 25-jarig jubileum van haar partner Albert als herder, is Marianne Duinkerken krantenknipsels, foto’s en  uitspraken gaan verzamelen. Dit leidde tot de expositie “In de verborgenheid”. Tijdens dit monnikenwerk raakte zij geïnspireerd door drie ingrediënten die vanaf die tijd haar inspiratie zouden vormen: het scheren, het proeven van het bijzondere maar onbewerkte vlees, en het beeld van de herder met zijn kudde in het landschap. De mooie pure producten van het Drents heideschaap heeft zij in de 6 jaar die volgden weten te ontwikkelen en vormgeven. Het resultaat zijn exposities, boeken, een prachtig wolatelier met kunstobjecten van wol en bot en natuurlijk de unieke vleesproducten.

 

Atelier ‘Bel’

In het pas geopende wolatelier kunnen wol, vachten, huiden, hoorns, schedels en andere botten gekocht worden om zelf mee aan de slag te gaan. Ook kunt u er inspiratie opdoen, want er zijn legio mooie voorbeelden aanwezig. Kunt u wel wat hulp gebruiken, dan kunt u hier ook workshops vilten of spinnen volgen. Uiteraard zijn ook eindproducten zoals kleden en tassen verkrijgbaar, net als vilt en handgesponnen wol in diverse kleuren.

 

Openingstijden

Schaapskooi, kudde en informatiecentrum 7 dagen per week te bezoeken van 10:00u tot 17:00u. Elke woensdag en zondag rond 16:00u aankomst kudde en herder.


Herderskeuken zaterdag en zondag open van 11:00u - 17:00u

 

Contact info@herdersvanballoo.nl

Website www.herdersvanballoo.nl