Heerlijkheid Marienwaerdt

Midden in de Betuwe ligt een landgoed van ruim 900 hectare groot. Het is met uitgestrekte groene akkers, lange lanen, uiterwaarden, boomgaarden en bossen een lust voor het oog. In 1129 was er op het landgoed een klooster. Na een aantal roerige eeuwen van verwoesting en wederopbouw werd het landgoed gekocht door de voorvader van de familie Van Verschuer. Negen generaties later is Mariënwaerdt een landgoed met tientallen monumenten waar ruimte, zorg, natuur en voedsel op een bijzondere manier samenkomen.

 

Naast verschillende boerderijen, een zorgboerderij en een imkerij, zijn er op het landgoed ook 80 Lakenvelders te vinden. In 2012 werd dit initiatief door ZeldzaamLEKKER bekroond met de aanmoedigingsprijs!

 

Liefde voor de Lakenvelder

Frans baron van Verschuer is trots op de Lakenvelders die op het landgoed rondlopen. Met hun mooie en bijzondere uiterlijk zijn ze bepalend voor de uitstraling van het landgoed. Regelmatig stoppen fietsers en wandelaars op de dijk om de grazende koeien in de uiterwaarden te bewonderen. De Lakenvelders leveren een belangrijke bijdrage aan het onderhouden van het landschap door hun kostje bij elkaar te grazen. Door een oud-Nederlands ras in te zetten voor natuurbegrazing blijft de biodiversiteit in de graslanden op peil én wordt tegelijkertijd bijgedragen aan het in stand houden van de Lakenvelder.

 

Lakenvelder Heerlijkheid

In 2012 is bij Mariënwaerdt besloten over te stappen op de Lakenvelder. Zo werd het mogelijk vlees producten van een oud-Nederlands ras in de landgoedwinkel, feest- en vergaderlocaties en eigen restaurant aan te bieden. Naast vlees van de Lakenvelder zijn er verschillende jams, chutneys en sappen van de vruchten uit eigen boomgaard te verkrijgen en allerlei kazen uit de eigen kaasmakerij. Ook kan er overnacht worden op het landgoed om zo wat langer te genieten van alle Heerlijkheden.

Openingstijden

Kijk hier voor de openingstijden 

 

Contactinformatie

Mariënwaerdt 't Klooster 5
4153 RR BEESD   
0345 - 68 70 10
info@marienwaerdt.nl
Website