De Paardewei

'Trekpaarden horen hier thuis'

Net als veel landbouwbedrijven in Zeeland, was de Paardewei in Oostburg oorspronkelijk gericht op akkerbouw. De bedrijvigheid was te klein, dus de keuze werd gemaakt om te verbreden naar een camping en paardenmelkerij. Toen kwamen de trekpaarden in beeld: Ina en Pieter Nortier-Buize kozen niet alleen voor het trekpaard omdat het in Zeeland thuis hoort en vanwege hun vriendelijke karakter, maar ook uit pure liefhebberij.

 

Het melkseizoen

Het bedrijf is kleinschalig: er zijn 30 paarden en elk jaar worden er gemiddeld tien veulens geboren. De merries hebben een natuurlijk seizoen. Begin april worden de veulens geboren en de eerste vier weken blijven merrie en veulen onafscheidelijk bij elkaar. Daarna begint het veulen langzaamaan ook ander voedsel dan alleen melk op te nemen, en wordt gestart met het mechanisch melken. Tijdens het melken gaan merrie en veulen uit elkaar, om daarna weer herenigd te worden. Per dag wordt er zo'n vier tot vijf keer per dag gemolken, wat uiteindelijk vijf liter melk per dag oplevert.

 

Jaarrond drukte op het bedrijf

Tussen het melken door wordt de melk gefilterd, schoongemaakt en alles klaargezet voor de volgende melkbeurt. In de winterperiode stopt de melkgift van nature. Dit is de tijd om de jonge paarden te beleren, om daarna het veulenseizoen weer af te wachten.

 

Doe meer met trekpaarden!

Naast de paardenmelkerij en het maken van de producten runnen Ina en Pieter ook een camping met een keur aan activiteiten en je kunt er natuurlijk paardrijden!

Openingstijden

Neem voor openingstijden, reserveringen en activiteiten contact op met Ina en Pieter!

Online reserveren via deze link

Melkproducten online bestellen via de webwinkel

 

Contact info@trekpaardenwereld.nl

Website www.trekpaardenwereld.nl