De Groote Modderkolk

De Groote Modderkolk is een boerderij en fokcentrum van Brandrode runderen in Loenen, vlakbij Apeldoorn. De omgeving van de boerderij is erg divers,  je komt er hooilanden, natte graslanden, moeras, heide en bos tegen. Antoon Klomp is boerderijbeheerder. Hij is geboren en getogen op de voormalige boerderij van de Groote Modderkolk, het erf was sinds eind 19e eeuw al in de familie.

 

Missie Brandrood

In 2001 heeft Natuurmonumenten de boerderij en de grond overgenomen. Na een aantal verbouwingen is er op het erf van de Groote Modderkolk nu ook een zorgboerderij, moestuin, boomgaard met oude fruitrassen, een beeldentuin en een theehuis. 

 

Ook zijn er sindsdien Brandrode runderen te vinden bij De Groote Modderkolk. De oud-directeur van Natuurmonumenten had een vracht runderen die naar de slacht zou gaan onderschept. Die kwamen terecht bij de Groote Modderkolk waar ze verder zijn gaan fokken met het ras. Inmiddels zijn er 130 Brandrode runderen op het erf en is de Groote Modderkolk het enige fokcentrum van dit ras in Nederland. 

 

Natuurbegrazing, duurzame energie en vleespakketen

De runderen worden ingezet voor natuurbegrazing in Loenen en omgeving. Bij de natuurgebieden staan bordjes voor fietsers en wandelaars zodat ze meer over het ras te weten kunnen komen. Vanaf de boerderij starten er verschillende wandel en fietsroutes. Ook scholen en groepen zijn van harte welkom om te leren over natuur, landbouw en het Brandrode Rund. 

 

Bij de Groote Modderkolk wordt er op innovatieve wijze omgegaan met de energievoorziening. Zo zijn er 263 zonnepanelen, wordt er gebruikt gemaakt van aardwarmte en wordt regenwater opgevangen en gebruikt als drinkwater voor de koeien en voor het doorspoelen van de toiletten. 

 

Het vlees van de runderen is te koop in pakketten en producten uit de moestuin zijn beschikbaar in de boerderijwinkel. Zin in een leuk uitje? Vanaf de Groote Modderkolk is het mogelijk om een huifkartocht te doen door de omgeving, of wat te denken van een spannende safari? 

 

Openingstijden

Vrijenbergweg 24a, 7371 AA Loenen

T: 055 - 505 0052

E: a.klomp@natuurmonumenten.nl

Website

 

Theeschenkerij en winkel open van dinsdag t/m vrijdag, van 09.00 - 16.00 uur.

Van 1 april-1 november ook in het weekend geopend van 10.00 - 17.00 uur.