De Brömmels

De  Brömmels

Bert en Ellen Kots  wonen en werken vanaf begin jaren negentig op boerderij op de Brömmels waar verschillende bedrijvigheden worden gecombineerd. Ze hebben destijds ervoor gekozen om van de boerderij een campingboerderij te maken. Toen ze een paar geiten aanschaften, besloten ze die in te zetten voor het bedrijf. In eerste instantie waren dat witte geiten maar al snel zijn ze overgestapt op Bonte geiten. Enkele Bonte geiten werden aangekocht en daarmee werd  verder gefokt. Hun voorkeur ging uit naar een Bonte geiten veestapel omdat ze die iets actiever vinden dan de witte en qua melkgift maakt het niet uit. Het kostte wel enige tijd voordat de bonte kleur overheerste. Momenteel wordt de fokkerij gedaan door een medewerker: Lars.

Geiten melken

Nu hebben ze zo’n 140 bonte geiten. Ongeveer 90 geiten worden  2 keer per dag gemolken, vaak ook door stagiaires. De rest van de geitenveestapel bestaat uit jongvee en 2 bokken. Ieder jaar houden ze ongeveer 12 jonge geiten aan voor de vernieuwing van de kudde. De dieren worden het jaarrond binnen gehouden omdat het land gauw modderig wordt en geiten in de modder vindt Bert niks. De geiten krijgen hooi van eigen bodem en speciaal brok van producten uit de streek. Het bedrijf gebruikt geen kunstmest en werkt zoveel mogelijk biologisch. Van de melk wordt geitenkaas gemaakt, die in de eigen winkel verkocht wordt.

Natuurbeheer

Naast recreatie vinden Bert en Ellen een duurzame bedrijfsvoering belangrijk. Het moet aansluiten bij een verantwoord natuurbeheer. Dat dragen ze ook uit in educatieve rondleidingen over het bedrijf voor groepen (al dan niet campinggasten) en schoolklassen.

 

Als extraatje zijn ook de kleine zeldzame dieren van de broer van Ellen, Frits, te zien. De Brömmels biedt ook onderdak aan zijn Krombekeenden en kippen zoals Sabelpootkrielen, Kraaikoppen (blauwgezoomd) en Drentse bolstaarten en het duivenras oud Hollandse kapucijners. Hij geeft zijn eigen rondleidingen.

Openingstijden

 

7 dagen in de week geopend van 9:00 tot 18:00 uur (op zondag vanaf 14:00 uur)

 voor meer informatie zie ook  www.brommels.nl

en Facebook