ande NieDijk

Vlakbij Enumatil, een dorp ten westen van de stad Groningen staat boerderij ande NieDijk. Arjen Boer en Margriet Knol runnen deze boerderij waar ze  zestig Blaarkoppen melken. Daarnaast is er jongvee voor de nieuwe aanwas en zijn er ongeveer vijftig jonge ossen van klein tot groot, voor de vleesverkoop. De dieren worden  ingezet voor  de melk- en  vleesproductie, want de Blaarkop is als dubbeldoel-koe voor beide geschikt.

 

 In 1982 zijn Arjen en Margriet begonnen met een gangbaar melkvee bedrijf. Tien jaar later zijn ze omgeschakeld naar een biologische bedrijfsvoering en hebben ze het reguliere Holstein Friesian melkvee door middel van verdringingskruising vervangen door Blaarkoppen. Inmiddels werken ze bij ande NieDijk dus al meer dan 20 jaar met Blaarkop koeien. Als agrarische ondernemers leggen ze zich toe op de productie van melk en vlees en het beheer van natuur en landschap. Met Blaarkoppen, zo is hun ervaring, is deze combinatie heel rendabel. 

 

De Blaarkop is volgens Arjen heel geschikt voor een biologische bedrijfsvoering. Het ras is robuust en zelfredzaam, en kan bijvoorbeeld uit de voeten met lokaal verbouwd voer. De Blaarkop is een sterke, gezonde koe en kalft makkelijk af. En dat kwam vroeger goed van pas op de grotere Groningse boerderijen waar personeel het vee verzorgde. Daarbij is deze superkoe is ook nog eens een charmante verschijning!

 

Het jongvee graast in een natuurgebied behorende tot de boerderij Het Tichelwerk dat wordt gepacht van Het Drentse Landschap. Deze boerderij staat ongeveer vijftien kilometer verderop, even over de grens in Drenthe. De melkkoeien grazen op de graslanden rond de boerderij in Enumatil. De koeien eten gras, kuilgras, hooi en krijgen een beetje biologisch krachtvoer. De koeien worden twee keer per dag gemolken door Arjen. 

 

De melk gaat naar de fabriek van Campina en wordt onder andere gebruikt voor het zuivelmerk BOERenLAND. Het vlees wordt vanaf het erf verkocht in de boerderijwinkel. 

 

Openingstijden

Vrijdag 9.00-18.00 uur, zaterdag 9.00 -16.00 uur

 

Contact

Arjen Boer en Margriet Knol
Lettelberterdijk 16, Enumatil
Website