Brandroodkaas

Leef je droom

Koeien melken, dat was altijd al Michiel Cassuto's wens. Een melkveehouderij beginnen vanuit het niets is alleen best een ingewikkelde zaak, maar geiten melken was wel een optie. Na 23 jaar geiten gemolken te hebben, deed zich eindelijk de kans voor. Op landgoed Kernhem in Ede kwam boerderij "Engelenhove" vrij, waar Michiel kleinschalig koeien kon melken en kaas kon maken.

 

Brandrode keuze

De bedoeling was om een Gruyère-achtige kaas te gaan maken. Een boerenkaas met een warme, authentieke en natuurlijke uitstraling. De keuze voor de koeien viel daarom al gauw op het Brandrode ras: een oer-Hollands ras met geschiedenis, wat goed past bij het eeuwenoude landgoed. Daarnaast heeft de melk van dit ras een hoog eiwit- en een lager vetgehalte, wat ideaal is voor het kaasmaken en de koeien hebben eenzelfde warme kleur als de kazen.

 

Natuurlijke houderij

De 21 melkkoeien worden op biologische wijze gehouden. In de zomer eten ze het gras in de wei, graan wordt zelf verbouwd en er wordt biologische luzernebrok en geplette maïs aangekocht om het rantsoen aan te vullen. In de winter gaan de koeien naar binnen en eten ze kuilgras, hooi en als de koeien weer gaan kalven graan en brokken. Snijmaïs is uit den boze, omdat door de fermentatie van de maïs verkeerde bacteriën worden gevormd, wat funest is voor de rauwmelkse kaas. De kalvertijd is van eind maart tot begin april. Zo kunnen in het voorjaar alle koeien tegelijkertijd weer lekker met hun kalf naar buiten.

 

Openingstijden

Zaterdag van 10:00u tot 16:00u

 

Contact info@brandroodkaas.nl

Website www.brandroodkaas.nl