Warmerdammer & boter

Blaarkoppen boter en kaas

Warmerdammer is de Boeren-Leidse kaas van Theo Warmerdam. Op de Sophiahoeve maakt hij zelf kaas, 50 kazen per week. De werkwijze is geheel ambachtelijk: er wordt met de hand ontroomd en de karnemelk van de boter wordt gebruikt als zuursel voor de kaas. Een aparte structuur is het resultaat. Al 400 jaar lang wordt op deze plek op deze manier boter en kaas gemaakt. Omdat de producten zo uniek zijn en de werkwijze zo bijzonder ambachtelijk, is de Warmerdammer opgenomen in de Ark van de Smaak van Slow Food (www.slowfood.nl). 

 

Verkoop

Vroeger ging Theo met zijn zus op de fiets langs de huizen met de kaas. Tegenwoordig hebben ze een plek op de markt in Warmond aan de Gemeentehaven, iedere zaterdag van 8:00u tot 13:30u. Ook zijn er een keur aan winkels en restaurants die de Boeren-Leidse en roomboter van de Sophiahoeve in hun hart gesloten hebben. Zie www.desophiahoeve.nl voor alle adressen.