Genieten van Brandrood

De Brandrode Runderen van de Groote Modderkolk in Loenen lopen zoveel mogelijk buiten in natuurgebieden in de driehoek Apeldoorn, Zutphen, Dieren. Niet alle dieren kunnen worden gehouden, daarom gaan er per jaar ongeveer 8 dieren naar de slacht. Slachthuis Janssen in Lieren slacht de dieren en verpakt het vlees in pakketten van 10-15 kg. Zo kun je in Loenen je eigen verse, biologische vlees ophalen.

 

Mens-dier-natuur

Het verhaal achter het vlees geeft het een bijzondere extraatje. De Groote Modderkolk heeft geen productiefocus. Het vlees dat beschikbaar is komt voort uit een samenwerking tussen mens, dier en natuur. Een groot deel van het jaar grazen de Brandrode runderen in natuurgebieden. Als ze op stal staan helpen de bewoners van de zorgboerderij Antoon met de verzorging van de koeien. De koeien en de boerderij zijn te bewonderen voor iedereen die langs wilt komen. Zo kun je met eigen ogen zien hoe het er aan toe gaat op de boerderij!

 

‘Zoals het hoort te wezen’

Volgens Antoon, boer bij de Groote Modderkolk, heeft het vlees een pure smaak. De dieren worden gehouden volgens het SKAL keurmerk, hebben het grootste deel van het jaar buiten gelopen en eten voornamelijk gras. Zo hebben zij in alle rust kunnen groeien. En zo krijg je vlees ‘zoals het hoort te wezen’. Ook de bereiding van het vlees is belangrijk. Met de juiste bereiding wordt het vlees boterzacht en zul je verstelt staan van de kracht van Brandrood vlees, aldus Antoon.

 

Het vlees is te verkrijgen bij het restaurant van landgoed Avegoor in Ellecom en De Vroolijke Frans in Brummen. Op aanvraag is het vlees te koop, neem daarvoor contact op met de Groote Modderkolk.