Rondje Veluwe

Start de dag met een ware ontdekkingstocht op het erf van Hoeve Oud Meerveld in Nijkerk! Op deze bijzondere boerderij vind je maar liefst negen zeldzame rassen. Kun jij ze allemaal opsporen? In de oude melkschuur is een Rustpunt ingericht, koffie en thee zijn aanwezig. Ook zijn er diverse boerderijproducten zoals eieren en fruit, en ook zelfgemaakt jams en fruitstroop verkrijgbaar.

 

Via een mooie fietsroute kun je doorreizen naar Garderen. Daar bevindt zich in een prachtig dal boerderij de Ouwendorperhoeve. Hier is nog meer levend erfgoed te bewonderen! Neem een kijkje op het erf en in de kaasmakerij, en neem een gevulde picknickmand of een knapzak mee het veld in, om lekker te lunchen (informeer van te voren over de mogelijkheden). Ook bij Adriaan en Nelleke zijn diverse vlees, kaas en overige streekproducten verkrijgbaar. 

 

Via een fietsknooppunten netwerk kun je nog doorreizen naar de Ermelose Heide waar je een kudde Veluwse Heideschapen kunt bekijken. Ontdek wat er zo bijzonder is aan dit ras in het bezoekerscentrum. Kun jij de verschillen zien met de schapen van Hoeve Oud Meerveld en de Ouwendorperhoeve?

 

Er zijn talloze prachtige logeermogelijkheden op de Veluwe, bijvoorbeeld in Putten. Hier ligt de Mariahoeve, een karakteristieke boerderij met museum, Bed&Breakfast, trekkershutten en een camping. De Mariahoeve werd lange tijd bewoond door drie zussen. Ze verbouwden graan en aardappelen, hadden een groente tuin en een kleine veehouderij voor melk en vlees. Veel van deze authentieke boerderijen zijn verdwenen, maar de Mariahoeve is zoveel mogelijk in oude staat bewaard gebleven. Hier logeren betekent  dus terug in de tijd en de sfeer van vroeger ervaren! De Mariahoeve is ook een uitstekende basis om een bezoek te brengen aan de Hoge Veluwe, het Dolfinarium en Walibi. Ook is er een prachtig klompenpad voor wandel liefhebbers.

 

Op pad op de Veluwe? Kijk van te voren even op de websites van de te bezoeken centra voor openingstijden en contactgegevens. Via een fietsrouteplanner kun je zelf de gewenste route uitstippelen!