Rondje Maastricht

Cultuur-historie, natuur, prachtig landschappen én zeldzame rassen. Deze route in de omgeving van Maastricht is een mooie combinatie van wat Zuid-Limburg te bieden heeft!

Midden in Maastricht ligt Boerderij Daalhoeve. Hier vindt je verschillende rassen, zoals de Bonte Bentheimer, Mergellandschapen, Melkgeiten, Nederlandse landgeiten, Hollandse Krielen en Sabelpootkrielen. Door middel van informatieborden kom je als bezoeker meer te weten over het leven van het dier, over het ras, het voer en over het verblijf. Op de hooizolder kun je de cultuurhistorie van Limburg en Nederland ontdekken. Bij Daalhoeve kun je ook deelnemen aan diverse educatieprojecten en workshops (bijvoorbeeld kaasmaken) , en in de boerderijwinkel verkopen ze smaakvolle, ambachtelijke producten met een uniek verhaal. Informeer even welke workshops gepland staan en in welke restaurants in Maastricht het vlees momenteel verkrijgbaar is!

 

Vanaf Daalhoeve vervolg je je weg naar de bekende Sint Pietersberg. Vroeger werd dit gebied gebruikt voor mergelwinning. De mergel is ontstaan uit rest van planten en dieren die er 70 miljoen jaar geleden leefden. Nu is het gebied een interessante plek voor allerlei zeldzame planten, dieren en vogels en worden er rondleidingen gegeven door het ondergrondse gangenstelsel. Het gebied wordt al eeuwen lang begraast door schapen. En dat gebeurt nog steeds, door een kudde Mergellandschapen van Sint Pietersberg! 

 

Niet ver van Maastricht ligt Valkenburg, een prachtig stadje tussen de heuvels en aan rivier de Geul. Een bezoekje aan kasteel Schaloen mag niet ontbreken. Het is niet alleen prachtig om te zien, je kunt er ook even bijkomen van de fietstocht in het restaurant of de brasserie én logeren. Om vervolgens de volgende ochtend te wandelen door de natuurgebieden in de buurt… En de Brandrode Runderen te ontdekken die daar regelmatig grazen!

 

Contactinformatie en routes

Website Daalhoeve 

Website Kudde Sint Pietersberg  

Routes en logeermogelijkheden Sint Pietersberg

Website Kasteel Schaloen

Fietsrouteplanner