Rondje Loenen

Loenen ligt te midden van de Veluwse bos- en heide gebieden en is een fantastisch startpunt om zeldzame rassen te bezoek en te genieten van natuur en cultuur-historie.

 

Bezoek de Brandrode Runderen en Veluws Heideschapen!

Begin de dag bij ZeldzaamLEKKER centrum de Groote Modderkolk. Hier sta je oog in oog met indrukwekkende Brandrode runderen. Loop een rondje over het erf en de fruitgaard, neem een kijkje in de moestuin en winkel en rust even uit in het theehuis! De Groote Modderkolk organiseert regelmatige creatieve workshops, activiteiten voor kinderen en huifkartochten. Kijk op de kalender op de website voor de laatste informatie. 

 

Niet ver van de Groote Modderkolk vind je op de heide van de Loenermark Schaapskudde Loenen. Deze schaapskudde bestaat uit Veluws Heideschapen en wordt ingezet voor natuurbegrazing. Elke dag gaat de schaapsherder met de schapen de heide op. ’s Middags komen ze weer terug bij de schaapskooi. Bij de Schaapskooi staat aangegeven waar de kudde die dag aan het werk is. Ieder jaar is er een schaapsscheerdersfeest bij de Schaapskudde, met demonstraties en een streekproducten markt. Kijk op de website voor de agenda!

 

Veelzijdig Loenen!

Er is nog meer te doen en te zien in de omgeving! In Loenen staat namelijk de enige papierfabriek in Nederland die in oude staat bewaard is gebleven. De Middelste Molen wordt al sinds 1622 gebruikt om papier te maken, met behulp van waterkracht en stoom. Er is de mogelijkheid een workshops papierscheppen te doen. 

 

Een bijzondere attractie is de stroomtrein tussen Apeldoorn en Dieren, deze komt ook langs Loenen. Deze Nederlandse historische diesellocomotieven en rijtuigen nemen je mee door het schitterende landschap van de Veluwe en IJsselvallei! Liever te voet de omgeving verkennen? Volg dan de Vrijenberg wandelroute langs de Loenense Watervallen!

Kijk voor openingstijden, contactgegevens en kalenders op: