Melkschapen kaas

Bij de Kooihoek in Exel lopen 85 melkschapen rond. De schapen eten weidegras en kuilgras, en worden bijgevoerd met zelf geteeld graan en biologische krachtvoerbrokken. In het najaar en het voorjaar worden er lammetjes geboren. Vanaf half april lopen de schapen en lammeren lekker buiten!

 

Gemiddeld geven de schapen ieder zo’n 500 liter melk per jaar. Wat zo bijzonder is aan de melk van het Fries Melkschaap is het hoge gehalte aan vet en eiwit. Dit is veel hoger dan in de melk van een koe. Je kunt er dus veel kaas van maken, met goede voedingswaarden. 

 

Kaas experimenten

Twee keer per week maakt Ellen kaas. Voor 1 kilo kaas heeft zij ongeveer 5-6 liter melk nodig. De schapen worden gemolken in de melkstal, waar de melkschapen met 12 tegelijk terecht kunnen. Via een slangenstelsel komt de melk in de kaastobbe terecht, die is uitgerust met een koelsysteem.

 

Het proces van kaasmaken was voor Ellen in het begin vooral veel experimenteren, proeven en voelen om zo uit te komen bij de lekkerste kazen. Inmiddels maakt ze kaas van allerlei leeftijden. Zo is er jonge kaas, belegen kaas en overjarige kaas. De smaak van schapenkaas is zacht, mild en romig. Het is minder sterk en scherp dan geitenkaaas. Het heeft een uitgesproken smaak, die je echt eens moet proeven! Ook wordt er feta gemaakt, een harde fris-zure kaas met een goede balans tussen zout en zuur. 

 

De kaas is te verkrijgen op de boerenmarkt in Utrecht op vrijdag, op de Amsterdamse Nieuwe markt op zaterdag, op de woensdagmarkt in Wageningen en diverse winkels.