Langelaan Kaas

Hermien Langelaan is in maart 2013 begonnen met kaas maken.  Om de fijne kneepjes van het vak te leren besloot ze stage te lopen bij een vroegere buurman in Marknesse. Na twee stagedagen ging ze thuis alvast enthousiast aan de slag, terwijl Henk de oude koeienstal ombouwde tot kaasmakerij. Na vier maanden was de kaasmakerij af en begon Hermien met twee keer in de week kaas maken, zo’n 60-70 kilo in de week. Inmiddels is dat uitgegroeid naar drie keer in de week, met  in totaal 200 kilo kaas per week. 

 

Om de kaas te maken komt warme en koude melk samen in een tobbe, tot er een temperatuur van 29 graden is bereikt. Er wordt zuursel en stremsel toegevoegd en vier tot vijf uur later is er kaas. Dan kan het pekelen, keren en tot slot het coaten beginnen. De kaas wordt gemaakt van rauwe melk, wat betekent dat er geen pasteurisatie plaats vindt. Er worden geen extra  kaasverbeteraars toegevoegd, de coating is kleurstofvrij en zonder schimmelwerende middelen. Dus je kunt de kaas met korst en al opeten! Er zijn verschillende soorten beschikbaar: van jong tot extra belegen, van fenegriek, komijn tot Italiaanse melange. 

 

Experts roemen de dichtheid van de kaas en Hermien hoort vaak van klanten terug dat de kaas minder zout, en erg zacht van smaak is. De kaas met kruiden is juist fris en pittig van smaak. De kaas is verkrijgbaar aan huis en in twee lokale supermarkten (Coop  in Oldemarkt en de Spar in Steenwijkerwold). Via mond op mond reclame doet de kaas het erg goed: inmiddels ligt de kaas in diverse biowinkels in Amsterdam.

Op zaterdagen is de winkel open en verkopen de kinderen de kaas. Dan kun je ook even een kijkje in de keuken nemen om te zien hoe de kaas gemaakt wordt!