Drentse wol & kunst

Wol

Het Drents Heideschaap is een haarschaap, geen wolschaap. Het heeft een langharige buitenvacht en een wolachtige binnenvacht. De wol heeft een hoog vetgehalte, wat het schaap warm houdt: het wolvet, oftewel lanoline, heeft een isolerende werking. Daarom kunnen lammetjes ook buiten geboren worden, want ze kunnen heel goed tegen kou en wind. De vele lanoline zorgt er ook voor dat de wol erg geschikt is om mee te vilten of spinnen.

 

Restproduct of uniek product?

Naast het vlees en de wol produceren heideschapen nog meer  nuttige producten. Zo worden de huiden gebruikt voor handtassen en kleden, de mest in de potstal wordt gebruikt voor de akkers van een biologische boer en zelfs de botten worden gebruikt: voor soep, kunst, speelgoed en sieraden.

 

Kunst

Niet alleen van de botten wordt kunst gemaakt. Ook de wol, de verhalen en het landschap zorgen voor een enorme bron van inspiratie. Zo worden er ook boeken samengesteld en schilderijen gemaakt waarbij het Drentse heideschaap centraal staat. Het laatste project van Marianne Duinkerken is een kunstproject waarbij de combinatie tussen landschap en schaap centraal staat. Kunstobjecten in het landschap benadrukken de voortzetting van de geschiedenis en de dynamiek van de tijd.