Chaams hoen

Het Chaams hoen is een unieke kip. Het vlees van dit ras is niet wit zoals dat van kippenvlees uit de supermarkt, maar rood, zoals rundvlees. Het is dan ook vleziger en vol smaak. Net als rundvlees, moet het enkele weken rijpen om de perfecte structuur en smaak te krijgen.

 

Traditioneel slachten

Om kippenvlees te kunnen laten rijpen, moet het traditioneel geslacht worden. De kop en poten blijven aan het karkas zitten, en alleen de darmen worden eruit gehaald. Zo blijft het karkas gesloten en treedt er geen bederf op. Bij moderne slachttechnieken is dit wel het geval, omdat bacterieën op de snijvlakken van het mes het vlees infecteren.

 

Slow Food kip

Chaams hoen is een erkend Slow Food presidium, en wordt daarom bij de Walnoothoeve(n) onder bijzondere voorwaarden gehouden. Zo krijgen de kippen voer geproduceerd in de Kempen, hebben ze bijzonder veel ruimte zowel buiten als binnen, en daglicht en zitstokken in de stal. Het is dus niet alleen een lekkere kip, maar ook een goeie kip!