Brandrood vlees

Berrie Klein Swormink laat per jaar zo’n 50 Brandrode runderen slachten.  Jonge dieren worden geslacht na 2,5 jaar en koeien na 4,5 jaar. De dieren hebben dan alle tijd en ruimte gehad om langzaam te groeien. De dieren eten uitsluitend kuilgras en weidegras, alleen de kalfjes worden bijgevoerd met krachtvoer. Berrie verbouwt ieder jaar een veld met graan, en daar smullen de jonge dieren graag van.

 

Zoals het hoort te smaken

Het ras heeft het in zich om te zorgen voor vlees van hoogwaardige kwaliteit. Deze kwaliteit hangt volgens Berrie ook samen met hoe de dieren gehouden worden en wat ze eten. Zo grazen de dieren op natuurgronden die rijk zijn aan allerlei grassen en kruiden en hebben ze alle ruimte en tijd om te groeien en een goede vetbedekking op te bouwen. Dit zorgt voor lekker en mals vlees, met veel smaak en een goede vetverhouding. Vlees zoals het hoort te smaken, aldus Berrie. 

 

Brandrood uitzicht

De dieren worden geslacht door slagerij Ter Weele in Oene. Deze kwaliteitsslager levert onder andere diepgevroren vleesproducten en droge worst terug aan Berrie. Het vlees is verkrijgbaar op het erf en bij restaurants in de regio. Zo kun je bij het IJsselhotel in Deventer genieten van een Brandrood gerecht, met uitzicht op een wei waar de koeien van Berrie soms ook te vinden zijn! Zo kun je het verhaal achter het vlees op je bord met eigen ogen bekijken. 

 

Meer weten over het vlees? Kijk hier!