Drents Heideschaap

Oud, ouder, historisch

Het Drents heideschaap is een historisch ras. Het komt al bijna 6000 jaar voor in Drenthe en is daarmee het oudste schapenras van het vastenland van West-Europa. Het Drents heideschaap heeft een sleutelrol gespeeld van heide en het Drentse landschap en is een uniek overblijfsel van de schapenhouderij zoals die in 4000 v. Chr. plaatsvond. Dit unieke ras is dan ook onlosmakelijk verbonden met de Drentse cultuur en het Drentse landschap.

 

Wol, of toch haar?

Dit schaap is een haarschaap, geen wolschaap. Het heeft een langharige buitenvacht en een wolachtige binnenvacht. De wol heeft een hoog vetgehalte, wat het schaap warm houdt: het wolvet, oftewel lanoline, heeft een isolerende werking. Daarom hebben lammetjes geen enkel probleem om midden in de winter buiten geboren te worden, want ze kunnen heel goed tegen kou en wind. De vele lanoline in combinatie met de harige structuur, zorgt er voor dat de wol erg geschikt is om mee te vilten of spinnen. 

 

Kruidig kwaliteitsvlees

Ook het vlees heeft bijzondere eigenschappen. Het Drents heideschaap is erg sober en groeit langzaam, heeft fijne botten en het vlees heeft een fijne bedrading. Dit betekent dat het vlees een fijne structuur heeft en heel mals is. Doordat de schapen een grote diversiteit aan planten eten die op de hei groeien en daarbij veel lopen, krijgt het vlees een kruidige, volle smaak. Al deze kenmerken geven het vlees van het Drents heideschaap exclusieve kwaliteit!